11 December 2010

Menu : Udang Tumis Jintan




Ha.. ni resepi turun temurun. Bukan senang nak dapatkan resepi ni, ditahap gaban nak menuntutnya. Ia juga merupakan salah satu 'peberet' saya sebab ada jintan tu lah. Lagi banyak jintan lagi wangi masak udang ni. Kalo tak nak udang, boleh gantikan kepada sotong, ikan dan sebagainya.

Ni resepinya ....

Bahan-bahan.

500g udang
3 Sudu besar cili kisar
2 labu bawang besar **
2 inci halia**
2 batang serai**
1 sudu kecil serbuk kunyit**
2 sudu makan jintan manis (rendam dan tumbok sedikit) **
1 biji kelapa
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Garam dan Gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara-cara.

1. Bersihkan udang dan toskan
2. Kisar bahan yang bertanda ** hingga halus. dan panaskan minyak utk menumis.
3. Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang serta disusuli dengan bahan kisar serta cili kisar tadi. Tumis mingga naik minyak.
4. Kemudian kisar kelapa dan tuang kedalam kuali bersama hampas kelapa tadi. Gaul hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan udang dan gaul lagi hingga udang masak. Masuk kan garam dan gula secukup rasa. Dan Hidangkan.

Selamat mencuba yer...

.

No comments:

Post a Comment